15 minučių iki pokalbio dėl darbo: išnaudokite jas prasmingai

Paskutinės penkiolika minučių iki pokalbio dėl darbo gali būti išties kankinančios, ypač tiems, kurie iš jaudulio nežino, ką per tas keliolika minučių daryti.

Kaip teigiama portale businessinsider.com, šios penkiolika minučių yra jūsų galimybė susikaupti, sutelkti mintis ir susikoncentruoti į tai, kas jūsų laukia, su kuo netrukus susitiksite, ką norėtumėte, kad apie jus prisimintų, ko norėtumėte paklausti. Taip, susikaupti, kai kamuoja jaudulys, ganėtinai sunku, tad portale pateikiama konkrečių patarikų, ką patartina nuveikti likus penkiolikai minučių iki darbo pokalbio.

Atvykite anksčiau, tačiau neįeikite per anksti

Vėlavimas – vienas pagrindinių dalykų, išmušantis iš vėžių pokalbio dėl darbo metu, tad visuomet atvykite anksčiau. Patariama atvykti bent 10–15 minučių anksčiau, tačiau laukti visą tą laiką prie kabineto, kuriame vyks pokalbis, durų nevertėtų – geriau palaukite automobilyje ar kur nors šalia esančioje kavinukėje. Kaip teigia kai kurie karjeros ekspertai, nepatartina ateiti į pastatą, kuriame vyks pokalbis, anksčiau nei dešimt minučių iki susitikimo. Priešingai nei manoma, atvykimas daug anksčiau ir laukimas prie kabineto durų ne tiek parodo jūsų pareigingumą, kiek daro netiesioginį spaudimą darbdaviui – lyg jūs tikėtumėtės, kad jis viską mes ir priims jus pokalbio anksčiau.

Išlikite ramūs

Kai susijaudinate, kūnas išskiria streso hormonus, tokius kaip kortizolis ir epinefrinas. Priklausomai nuo patiriamo susijaudinimo stiprumo, šie hormonai gali turėti nežymų arba labai žymų poveikį jūsų gebėjimui mąstyti blaiviai. Pasistenkite išlikti ramūs ir susikaupę. Išlikdami ramūs prieš susitikimą ir jo metu atidžiau klausotės ir galite labiau susikaupti atsakydami į jums užduodamus klausimus. Taip pat galite geriau pateikti savo profesinius privalumus, vienas kurių tokiu atveju neabejotinai bus jūsų gebėjimas išlikti ramiam ir blaiviai mąstančiam stresinėse situacijose.

Kvėpuokite

Tai padeda išlikti ramiam. Įkvėpimų ir iškvėpimų skaičiavimas – vienas greičiausių ir paveikiausių būdų nusiraminti. Tiesiog sutelkite savo dėmesį į kvėpavimą, skaičiuokite įkvėpimus ir iškvėpimus iki dešimties, tada vėl kartokite.

Peržvelkite savo užrašus

Dar namie, ruošdamiesi pokalbiui, susirašykite pačius svarbiausius dalykus, kurių jums prireiks pokalbio metu: pašnekovo vardą ir pavardę, pareigybę, jo ryšį su jūsų pageidaujama darbo vieta. Galite glaustai surašyti ir atsakymus į klausimus, kurių visgi tikitės būti nepaklausti – taip mažiau dėl jų jaudinsitės. Dažnai sunkiausia atsakyti į abstraktųjį „Nagi, papasakokite daugiau apie save“, tad galite pasižymėti, ką svarbiausio apie save norite pasakyti.

Penkiolika minučių prieš darbo pokalbį – puiki proga peržvelgti šiuos glaustus, svarbiausius dalykus apimančius užrašus.

...tačiau nebeieškokite papildomos informacijos

Jau turėtumėte būti atlikę visus informacijos paieškos, ruošimosi, savo atsakymų repetavimo darbus. Laukiant pokalbio tikrai ne laikas išmaniajame telefone ieškoti informacijos apie kompanijos ar įstaigos istoriją, pasiekimus ar pelno ataskaitas – visos datos ir skaičiai tik sujauks mintis ir tikriausiai bet kokiu atveju neturėtų ypatingos reikšmės pokalbiui.

Netikrinkite pašto

Elektroniniuose laiškuose galite perskaityti informaciją, kuri jus sujaudins ar nuliūdins, išblaškys, atitrauks nuo susikaupimo. Susikaupę turite būti tik tam, ko laukiate – pokalbiui.

... tačiau užmeskite akį į tviterį ar feisbuką

Žinoma, ne į savo paskyrą. Užmeskite akį į kompanijos ar įstaigos, į kurią atėjote pokalbio dėl darbo, paskyras – tiesiog tam, kad pamatytumėte, ar neįvyko kas nors svarbaus ar esminio nuo paskutinio karto, kai tuo domėjotės. Galbūt per pastarąsias porą valandų nutiko kas nors tokio, apie ką jums būtų neprošal žinoti – pokalbio metu ne tik galėtumėte parodyti savo susidomėjimą kompanijos veikla, bet galbūt ir susieti naujausias žinias su tuo, kuo asmeniškai jūs galite būti tokiu atveju naudingas.

Apmąstykite, ką labiausiai norėtumėte kad apie jus prisimintų

Galbūt tai jūsų bendravimo gebėjimai? Projektų valdymo patirtis? Žinios? Nevardydami daugybės savo privalumų, o koncentruodamiesi ties pora esminių, galite palikti ne tik didesnį, bet ir aiškesnį, brandesnio potencialaus darbuotojo įspūdį pašnekovui.

Liaukitės repetavę atsakymus

Paskutinių keliolikos minučių iki pokalbio tikrai neverta skirti savo būsimų atsakymų kartojimui – sakydami juos pokalbio metu atrodysite nenatūraliai, lyg dėstydamas ne savo mintis. Be to, jeigu koks klausimas nuskambės ne visai taip, kaip tikėjotės jį būsiant suformuluotą, galite labai susijaudinti ir pasimesti. Žinoma, jūs norite pasakyti geriausius ir svarbiausius dalykus apie save, tačiau nepamirškite, kad jūsų laukia pokalbis, t. y. bendravimas. Pasitikėkite savimi, pasitikėkite tuo, ką žinote ir koks esate, ir tuo, kad pokalbis klostysis natūraliai.

Parengta pagal businessinsider.com

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode